Main menu

tekstproducties | eindredactie | webbeheer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een tweede leven voor de bollennetten

Liane Zoeter

Al maanden liggen ze er, maar binnenkort gaan ze weg. Huizenhoge, donzige witte stapels. “Wolnetten?” vraagt een toeschouwer die het niet goed verstaat en afgaat op de wollige substantie. Nee: “bollennetten”, luidt het antwoord van Peter de Graaf, algemeen directeur van De Graaf Afvalbeheer die op dat moment net een rondleiding geeft aan scholieren van een basisschool uit Purmerend.

Stapel bollennetten

Bollen rapen
Als kleine jongen was broer Rob al bekend met tulpen koppen om een centje bij te verdienen. “Daar heb ik goede herinneringen aan en het verdiende goed,” vertelt Rob. “Soms kwam je wel eens een fazanten- of eendennest tegen en dan schrok je je rot natuurlijk, maar het was een leuke tijd.” Vrienden van hem gingen ook wel bollen rapen. Vroeger ging het met de hand, nu gebeurt dat met bollennetten. Juni is de maand waarin de bollen worden gerooid. Dat gebeurt met een grote rooimachine. Die rooit in één keer de bollen en rolt de netten op waardoor de bollen er uit vallen en in kisten terecht komen. 

Recyclen
De bollennetten zijn inmiddels gewassen. Wij gaan er bij De Graaf nu voor zorgen dat ze gebaald naar een bedrijf gaan waar ze worden gerecycled. Misschien wel tot nieuwe bollennetten.

Bollennetten van dichtbij

Meer weten over dit onderwerp?
Lees meer over de bollenteelt vroeger en nu.
Bekijk hier hoe het rooien van bollen met netten werkt (1:11 minuten).

 

Bijna op vakantie actie Hoera 100 likes FB

Ik was omlijnd      Met P4P logo     Koffiebekers met logo

shutterstock 80565616 Smallkopie  P4P papierproducten omlijnd

 

 

De Graaf Groep

De Graaf Groep is een verwerker van bedrijfsafval. Het mkb-familiebedrijf in Purmerend zorgt voor het inzamelen van bedrijfsafval, het scheiden en verwerken daarvan, en voor het terugleveren van gerecyclede producten. Ik heb deze duurzame aanpak met papier, overig afval en data bij een groter publiek onder de aandacht gebracht met content voor geprinte middelen (brochures, folders, flyers, etc.) en met nieuws, achtergrond en verhalen voor de websites www.degraafafvalbeheer.nl, www.degraafsecurity.nl en paperforpaper.nl. Ook zorgde ik voor aanwezigheid in externe media met achtergrondartikelen, persberichten, storytelling. Zie hieronder enkele voorbeelden.

Afvalverhalen
Afval is zo saai nog niet
Mee op de wagen van De Graaf Security
Ook via Duurzaam Purmerend

Liane Zoeter Fotografie 

Bouwwerkzaamheden (in- en externe communicatie)
In het jaar 2015 is De Graaf begonnen met diverse bouwwerkzaamheden, waaronder de ontmanteling van een voormalige Nuon-warmtekrachtcentrale. Alle vrijkomende materialen waren bestemd voor hergebruik. Een deel van het gebouw is blijven staan en ingezet voor de nieuwe papierverwerkingshal. Ik heb gezorgd voor de interne en externe communicatie van de bouwwerkzaamheden.

Beeldpresentatie De Graaf bouwt geeft een overzicht.

Nieuwsberichten rond de bouwwerkzaamheden::
Eerste paal nieuwe archiefhal geslagenBouw archiefopslag neemt snelle vaart9000 gemeentelijk gft-containers bij De GraafNVRD komt samen bij De GraafOntmanteling voormalige Nuon tanks gestart

Liane Zoeter Fotografie 

Papier
Cellulose uit riool wordt grondstof voor nieuw materiaal
Buitenlandse journalisten bij De Graaf voor Paper for Paper

Liane Zoeter Fotografie

Data
Digitaal documentmanagement voor advocaten. Wat voegt het toe?
Dit artikel verscheen ook in het Weekblad Facilitair & GebouwbeheerWeekblad Facilitair & Gebouwbeheer

Liane Zoeter Fotografie

Enkele nieuwsartikelen
Een tweede leven voor de bollennetten
De Graaf opnieuw genomineerd voor NHN-Business Award
De Graaf chauffeur vindt slang in de wagen

Nieuwsbrieven
Afvalbeheer
Archiefdiensten

Factsheet certificeringen
Alle De Graaf Certificeringen op een rijtje, met uitleg

Aanwezigheid op duurzaamheidsplatforms
Duurzaam Purmerend
Nederland circulair
Duurzaamondernemen.nl

Social media
LinkedIn, Facebook

Liane Zoeter Fotografie Liane Zoeter Fotografie 

 

Paper for Paper

Paper for Paper is een duurzaam en circulair initiatief met papier van De Graaf Groep. Circulair, omdat Paper for Paper het hele proces verzorgt. Van afval naar nieuw product. Van het inzamelen van het oud papier tot het terugbezorgen van het daaruit gerecylede, nieuwe papier. Denk aan hygiënepapier (wc-papier, tissues) en nieuw print- en kopieerpapier. 

Met dit initiatief wil Paper for Paper besparen op de kap van bomen, op water- en energieverbruik, en op CO2-uitstoot. In 2014 en 2015 heb ik bijgedragen aan de lancering van de nieuwe website (Wordpress) en met het produceren van diverse online en offline content. 

Klik op onderstaande beelden om voorbeelden te bekijken. 

Logo Bukman Management

SEO-webteksten over bekende Nederlandse presentatoren en journalisten. Teksten op basis van eigen research. Enkele voorbeelden:

Astrid Joosten
Ferry Mingelen
Sven Kockelman
Jeroen Latijnhouwers
Leon Verdonschot

 

 

Advertorials voor 'Proef Amsterdam'

 

 

Wervende teksten (advertorials) en sfeervolle foto's van restaurants in Amsterdam voor de luxe pocket-brochure Proef Amsterdam (2014) van Only Media. De brochure is nog niet uit en de opmaak zal ook anders worden, maar zie hierbij alvast enkele voorbeelden van mijn bijdragen:

Natuurlijk smullen
Pieminister

Chocolaterie Van Velzes

Vraag indien gewenst gerust om meer voorbeelden.

Boekredactie van vertaling ‘Italiaanse nachten’, Irene Cao

 

 Italiaanse Nachten Venetië Italiaanse nachten Rome

Taalkundige, inhoudelijke, structurele en stilistische (eind)redactie van Italiaanse nachten, een uit het Italiaans vertaalde trilogie van Irene Cao (fictie, 3 x 70.000 woorden). Soms ook een tweede vertaling. Opdracht via Textcase. Uitgegeven in oktober 2013 door Xander Uitgevers.

Sawadee Reizen

 

Sawadee is een reisorganisatie voor reizigers die het verre avontuur zoeken. Ik werkte voor hun als reisbegeleider in Latijns-Amerika maar ook op kantoor. Daar schreef ik draaiboeken voor andere reisbegeleiders en een aantal artikelen voor de nieuwsbrief zoals:

De nieuwe klant
Reisbegeleider zijn voor Sawadee

NRC Next

 

Mijn aandeel als tolk Nederlands-Spaans tijdens een interview met de consul van Venezuela voor een artikel van Miriam Sluis in NRC

Beter een goede buur.

Beter een goede buur Miriam Sluis

 

Mijn column Iew, een veertiger met sneakers in reactie op Sorry Oma. De volledige versie staat op mijn blog.

 

Het Filosofie Magazine

 

In de rubriek Klein Dilemma van het Filosofie Magazine verscheen mijn artikel 'Goede buur'.

Subcategorieën