tekstproducties | eindredactie | webbeheer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tekstproducties | eindredactie | webbeheer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De Realengracht was al aardig groen, maar op zaterdag 12 september 2020 hebben buurtbewoners de helft van de straat in één dag omgetoverd tot een waar paradijs onder de naam ‘Boulevard van Kleurrijke Tuinen’.
In dat laatste stuk tussen de Vierwindendwarsstraat en de Taandwarsstraat hebben zij rond zes bomen een bloemen- en plantenperk aangelegd. Het ontwerp is van Intratuin, de financiering van de gemeente.
Initiatiefnemer van het project is Karel Braun. Karel (80) is al ‘een tijdje’ gepensioneerd na een werkend leven als creative director van een eigen reclamebureau, maar zit bepaald niet stil. Tijdens zijn verblijven in Italië schrijft hij scripts en regisseert hij toneelstukken die hij dan met andere overwinteraars uitvoert. Hier in zijn woonstraat heeft hij het vergroeningsproject van de Realengracht opgepakt.
“Ik ergerde mij al jaren aan het straatbeeld”, vertelt Karel terwijl hij ondertussen stralend om zich heen kijkt naar kinderen en volwassenen die druk bezig zijn met planten ingraven. “Het was een enorme wildgroei van onkruid. Toen ik daarover voor de zoveelste keer een klacht indiende en voorstelde dat er groen rond de bomen kwam, zei de gemeente: “Meneer, gaat u dat zelf maar doen.”
Draagvlak en sociale cohesie
“De gemeentelijke webpagina ‘Maak uw buurt groener wees mij de weg naar financiering. Draagvlak in de buurt, dat was het belangrijkste criterium. Ik raakte in gesprek met buren die het weer aan andere buren vertelden. Er ontstond een gemeenschappelijk gevoel en daarna een taakverdeling. We wezen voor ieder perk één hoofdverantwoordelijke aan en drie mensen voor het onderhoud.”
Gemeentelijke financiering
“Voor het ontwerp benaderde ik Intratuin. Die kwamen met het voorstel de perken op te hogen met kwalitatief goede aarde en deze te omlijsten met banden. Dit maakte de begroting aanzienlijk duurder en overschreed de maximale financiering die de gemeente aan dit soort projecten toekent. Maar toen ik mijn plannen overlegde, bleken de extra kosten geen enkel probleem: de gemeente was meteen om.”
Insecten voorop voor Intratuin
“Het initiatief om deze boomspiegels aan te planten zagen we wel zitten”, vertelt Marit Beenken Prosee, een van de medewerkers van Intratuin. “Na ons eerste project voor het Van Gogh Museum was dit weer een mooie uitdaging. Bij het ontwerp voor de Realengracht stonden insecten voor ons voorop. Daarom hebben we alleen met biologische aanplant gewerkt.”
Haar collega Thea van der Klei die zowel het beplantingsplan van de Realengracht als de Van Gogh Museumtuin heeft ontworpen haakt in op het gesprek: “Met biologisch bedoelen wij planten die zonder gif groot zijn geworden. Daar is Intratuin pionier in: werken met biologische planten. Verder is bij ieder perk gelet op kleurcombinaties, op wintergroene planten, en er is gelet op bloeitijden zodat er elk seizoen iets bloeit en insecten daardoor ieder jaargetijde aan voldoende nectar kunnen komen. “Dit project is heel leuk om samen te doen en ook een grote eer om het te mogen doen. We maken de natuur blij en we maken de mensen blij.”
Amsterdammers blijven Amsterdammers
De veertigtal buurtbewoners komen inderdaad blij over als je afgaat op de gezellige gesprekken en de grappen en grollen over en weer. Iedereen is ondertussen hard aan het werk. Sommigen zien de weersvoorspelling wat somber tegemoet: “Volgende week krijg je eerst die hitte. Daar kan geen gieter tegenop. En daarna wordt het opeens weer tien graden. Ik moet het nog zien.” Een andere buurvrouw ziet het nog steeds niet helemaal zitten met de katten en met name de honden: “Die gaan natuurlijk lekker graven in de nieuw aangelegde perken.” Een jongen merkt op dat hij al wat kattendrollen is tegengekomen in de vers gestorte aarde. Maar uitwerpselen van katten zijn niet zo erg als uitwerpselen van honden, is de conclusie van de groep.
Plannen voor de toekomst
Karel zelf ziet alles positief in. Hij is heel tevreden over het resultaat en over alle samenwerking die daartoe heeft geleid: het ontwerp van Intratuin, de financiering van de gemeente, de broodjes van Albert Heijn, de tuingereedschapskast van Woningbouwvereniging De Keij. Maar ook het collectieve buurtgevoel dat onder buren is ontstaan: “Paul Pollman die de flyer tot stand heeft gebracht, Judith Groenendyk die de leiding overneemt wanneer ik er niet ben en die hier al om acht uur vanmorgen was, alle buren die meewerken. Het is natuurlijk wel een uitdaging om die groepscohesie vast te houden, maar”, besluit Karel en hij lijkt er nu al zin in te hebben: “In het voorjaar willen we hier een buurtfeest houden!” We kijken uit over het water, de fraaie woonboten, kletsende buren en de nieuwe tuinen. Karel glundert.
Amsterdam, 12 september 2020
Liane Zoeter