Main menu

tekstproducties | eindredactie | webbeheer
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een tweede leven voor de bollennetten

Liane Zoeter

Al maanden liggen ze er, maar binnenkort gaan ze weg. Huizenhoge, donzige witte stapels. “Wolnetten?” vraagt een toeschouwer die het niet goed verstaat en afgaat op de wollige substantie. Nee: “bollennetten”, luidt het antwoord van Peter de Graaf, algemeen directeur van De Graaf Afvalbeheer die op dat moment net een rondleiding geeft aan scholieren van een basisschool uit Purmerend.

Stapel bollennetten

Bollen rapen
Als kleine jongen was broer Rob al bekend met tulpen koppen om een centje bij te verdienen. “Daar heb ik goede herinneringen aan en het verdiende goed,” vertelt Rob. “Soms kwam je wel eens een fazanten- of eendennest tegen en dan schrok je je rot natuurlijk, maar het was een leuke tijd.” Vrienden van hem gingen ook wel bollen rapen. Vroeger ging het met de hand, nu gebeurt dat met bollennetten. Juni is de maand waarin de bollen worden gerooid. Dat gebeurt met een grote rooimachine. Die rooit in één keer de bollen en rolt de netten op waardoor de bollen er uit vallen en in kisten terecht komen. 

Recyclen
De bollennetten zijn inmiddels gewassen. Wij gaan er bij De Graaf nu voor zorgen dat ze gebaald naar een bedrijf gaan waar ze worden gerecycled. Misschien wel tot nieuwe bollennetten.

Bollennetten van dichtbij

Meer weten over dit onderwerp?
Lees meer over de bollenteelt vroeger en nu.
Bekijk hier hoe het rooien van bollen met netten werkt (1:11 minuten).